Jakie są podstawowe metody czyszczenia separatorów tłuszczu
Utrzymanie odpowiedniej czystości w gastronomicznych obiektach obejmuje także dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na rynku jest dostępnych parę sprawdzonych technik usuwania złogów tłuszczowych z takich instalacji. Najbardziej popularną metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu w sposób ręczny, jakie polega na opróżnieniu całego zbiornika i usuwaniu zalegających osadów za pomocą szczotek, szpachelek i innych narzędzi.
Pracownicy serwisowi otwierają pokrywę do separatora, wybierają nagromadzony tłuszcz oraz osady stałe, a później czyszczą środek urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda będzie się sprawdzać głównie w przypadku małych separatorów, kiedy ilość nagromadzonego tłuszczu jest niewielka. Alternatywnym rozwiązaniem jest próżniowe czyszczenie, wykorzystujące specjalistyczne wozy asenizacyjne wyposażone w ssące pompy o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka węża ssącego zostaje wprowadzona do separatora, a podciśnienie wciąga całą zawartość do cysterny pojazdu.
Ta metoda znakomicie sprawdza się przy większych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń. Zaletą jest duża szybkość oraz możliwość opróżniania jednocześnie studzienek kanalizacyjnych położonych w pobliżu. Wadą zaś bywa mocno ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, do jakich wąż ssący może nie dotrzeć. Wykonując serwis separatorów pasuje zwrócić swoją uwagę na stan filtrów i sitek, jakie również mogą wymagać wymiany albo czyszczenia. W ostatnich latach pojawiło się także biologiczne czyszczenie, używające specjalnych preparatów zawierających bakterie.
+Tekst Sponsorowany+