Jakie są często używane metody na czyszczenie separatorów tłuszczu
Utrzymanie czystości w obiektach gastronomicznych obejmuje także dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na naszym rynku jest dostępnych parę sprawdzonych metod usuwania złogów tłuszczowych z instalacji odtłuszczających. Najpopularniejszą metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu ręczne, które polega na fizycznym opróżnieniu zbiornika i usuwaniu osadów przy użyciu szczotek, szpachelek czy innego rodzaju narzędzi.
Pracownicy serwisowi otwierają pokrywę separatora, wyciągają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a następnie szorują wnętrze urządzenia, usuwając przylepione zanieczyszczenia. Metoda ta będzie się sprawdzać przede wszystkim w przypadku małych separatorów, kiedy ilość nagromadzonego tłuszczu jest niewielka. Alternatywnym rozwiązaniem jest próżniowe czyszczenie, wykorzystujące specjalistyczne wozy asenizacyjne posiadające pompy ssące o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka ssącego węża wprowadzana jest do środka separatora, a podciśnienie zasysa całą zawartość do cysterny pojazdu.
Metoda ta sprawdza się bardzo dobrze przy większych separatorach tłuszczu i znacznych ilościach zanieczyszczeń w środku. Jej zaletą jest duża szybkość a także możliwość opróżniania jednocześnie kanalizacyjnych studzienek znajdujących się w pobliżu. Wadą zaś bywa mocno ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, do jakich można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując przegląd separatorów pasuje zwrócić uwagę na stan sitek i filtrów, jakie również mogą wymagać wymiany albo czyszczenia. W ostatnich latach pojawiło się również biologiczne czyszczenie, używające specjalnych preparatów zawierających bakterie.
+Tekst Sponsorowany+